Kde s autem nesmíte parkovat?

Kde se nesmí parkovat

30.9. 2024

Kde se nesmí parkovat

Ať už parkujete denně na sídlišti nebo jen občas ve městě, je dobré vědět, kde rozhodně auto nenechávat. Pokud nechcete riskovat pokuty, odtah auta nebo ještě horší komplikace, pojďme si přehledně projít nejběžnější místa, kde podle zákona parkovat nesmíte, ať už s osobním autem, nebo dodávkou.


Zákaz zastavení vs. zákaz stání

Začněme tím, že si objasníme dva důležité pojmy, které se často zaměňují – zákaz zastavení a zákaz stání.

Zákaz zastavení znamená, že nesmíte s autem zastavit ani na vteřinu, natož abyste vystoupili.

Zákaz stání vám umožňuje krátce zastavit, třeba jen na vystoupení spolujezdce, ale nesmíte zaparkovat a nechat tam auto stát.


Kde se nesmí parkovat?


1. Přechody pro chodce

Na přechodech pro chodce a v jejich těsné blízkosti parkovat nesmíte. Zákon nařizuje, abyste nechali aspoň 5 metrů volného prostoru před přechodem. Logika je jasná – pokud zaparkujete příliš blízko, chodci přes vás nemusí být vidět, což může způsobit nebezpečné situace.


2. Zastávky MHD

Parkování v blízkosti zastávek je taky ošemetná věc. Musíte nechat volný prostor 30 metrů před zastávkou a 5 metrů za ní. Pokud někdy hledáte místo v centru, víte, že takový prostor najít není vždy jednoduché. Ale pamatujte – pravidlo tu není jen proto, aby vás pokutovali, ale hlavně pro bezpečnost a plynulost dopravy.


3. Křižovatky

Parkovat přímo v křižovatce? Ani náhodou. A i tady platí, že nesmíte stát méně než 5 metrů od křižovatky. Když někdo zastaví moc blízko, omezí ostatním výhled, což může vést k nehodě. A to byste přece nechtěli.


4. Cyklostezky a přechody pro cyklisty

Cyklisté mají svá vyhrazená místa, která by měla zůstat volná. Parkování na cyklostezkách nebo v těsné blízkosti přechodů pro cyklisty je zakázané a rozhodně není dobrým nápadem blokovat je.


5. Obytné zóny

V obytných zónách můžete parkovat jen na označených místech. Tyto zóny jsou navrženy pro vyšší bezpečnost chodců a dětí, takže parkování mimo vyznačená místa může být tvrdě pokutováno. Navíc v těchto oblastech platí i nižší rychlostní limit, buďte proto opatrní s jízdou i parkováním.


6. Chodníky

Parkování na chodníku? Nenechte se zmást – i když se zdá, že je tam místa dost, pokud tam není značka dovolující parkování, zaparkovat tam nesmíte. Výjimkou jsou jen specificky označené oblasti, kde je povolení k parkování na chodníku. Jinak to může znamenat pokutu a v některých případech i odtah.


7. Vyhrazená místa

Parkovací místa označená pro invalidy, zásobování nebo hasiče jsou tabu. I když se místo zdá prázdné a lákavé, pokud tam nepatříte, nechte ho volné. Pokuty za neoprávněné parkování na těchto místech bývají vysoké a jejich odtah je velmi rychlý.


8. Před vjezdy a východy

Nikdo nemá rád, když někdo blokuje jeho vjezd do garáže nebo východ z budovy. Nejenže to může být pro majitele velmi nepříjemné, ale může to také vést k pokutě. Než proto auto na místě necháte, ujistěte se, že tím někomu neblokujete vjezd/výjezd, i když třeba není na první pohled označený.


Sankce za špatné parkování a odtah vozidla

Pokud pravidla porušíte, můžete očekávat různé druhy postihů. Pokuty na místě se obvykle pohybují ve stovkách až tisících korun. V horším případě vám auto může být odtaženo, což je ještě dražší. Náklady na odtah mohou vyjít až na několik tisíc korun, a než se k autu dostanete zpět, bude vám stát na druhém konci města.


Co si zapamatovat

Klíčem k tomu, abyste se vyhnuli pokutám a nepříjemnostem, je dodržovat pravidla. Pokud si nejste jistí, raději najděte parkovací místo na bezpečném a označeném místě. Pomoci vám mohou i různé mobilní aplikace, které ukazují dostupná parkovací místa a zóny se zákazem parkování.

Návody

Zpět na výpis